Bygga hus

Att bygga ett eget hus är en dröm för många. Tänk att kunna designa ett hus helt efter din egna tanke som är anpassat för just dig och det du behöver. Det är däremot inte helt enkelt att bygga sitt egna hus. Det finns mycket att tänka på förutom hur det ska se ut. Var är tomten? Var på tomten vill du ha huset? Är det möjligt att dra vatten dit? Vilka möjligheter har ni att värma upp huset? Skall ni ha ett garage till? Det finns en uppsjö med olika garageportar, vilken passar just er? Som ni ser finns det mycket att tänka på men som tur är finns det tips!

Leta tips på internet

Om du inte kan fråga någon som byggt ett eget hus eller rådfråga någon annan expert så går det självklart hitta en hel del tips på internet. Nedan kommer en sammanfattning på en del viktiga tips.
Ta reda på hur högt och stort huset får vara när du ansöker om bygglov. Sveriges kommuner har bestämmelser på hur stort du får bygga. När du köper tomten, se till att beställa en nybyggnadskarta. De innehåller de flesta detaljer du behöver. Direkt du vet vad husbygget kommer att kosta ska du kontakta din bank om du behöver låna pengar. För att få ett lånelöfte måste du tillhandahålla banken en del viktiga grejer så som, ritningar, offert från hustillverkare och en kalkyl på produktionskonstnader. Det material som du använder dig av för att ta ett beslut är det banken behöver för att ta ett beslut om lån till dig.

Ett av de viktigaste tipsen är att skaffa bra isolering! Satsa gärna lite extra pengar på isoleringen när du bygger huset. Det kommer du att tjäna igen på både när det gäller uppvärmning av huset men också för att undvika framtida fuktskador. Ju mer pengar du satsar i början desto mindre kommer du få betala sen.

Vad behöver du för sorts hus?

Viktigt att tänka på innan du drar igång ett stort projekt som ett husbygge är att du är på det klara med vilken sorts hus du behöver. Är det ett stort hus på 150-200 kvm eller är det kanske aktuellt med ett nyckelfärdigt attefallshus på 20kvm? Attefallshus är optimala för bostadsrättsföreningar, att hyra ut eller som hus alternativt sommarstuga. Kanske ska du bo där ensam och kan bo på 25 kvm utan problem? Eller så är det ett stort hus du behöver som kan "svälja" en hel familj? Alla tänkbara frågor måste besvaras innan man sätter igång med vilket typ av hus man behöver.

Funderar du även på att montera en brandstege sovrummen på övervåningen? Det finns massa saker att tänka på. Det är också en god idé att tänka en bit in i framtiden. Cirka 10 år brukar vara ett tips. Kanske ser du framför dig att en utbyggnad kommer krävas om ett antal år? Det finns även en Se du till att du har tomtutrymme att uppfylla dina drömmar på.